Ακουστικά

Το αποτελεσματικότερο μέσο για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας έχει αποδειχθεί το ακουστικό! Για να έχομε όμως το καλύτερο δυνατό απότέλεσμα σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία και η γνώση του ακοοπροθετιστή για να προτείνει το κατάλληλο τύπο αλλά και την άρτια εφαρμογή του ακουστικού που τελικά θα επιλεγεί!  
H σημερινή τεχνολογία των ακουστικών έχει προχωρήσει πολύ. Παλιότερα είχαμε τα αναλογικά ακουστικά τα οποία ήταν μεγάλα και δύσχρηστα, γιατί έπρεπε να τα ρυθμίζουμε μόνοι μας και συνεχώς, ανάλογα με το περιβάλλον θορύβου. Τα σημερινά ακουστικά είναι ψηφιακά, πολυκάναλα και διαθέτουν από δύο έως είκοσι κανάλια εξόδου και με δυνατότητα κτεύθυνσης του ήχου. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα σε αρκετά μοντέλλα (συμβατά) να επικοινωνούν με άλλες διάφορες συσκευές ενίσχυσης της ακοής όπως τηλεχειρηστήριο ήχου, κινητό τηλέφωνο, συσκευές τηλεόρασης κ.λ.π.
Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι πως όπως έχομε δύο(2) αυτιά έτσι φορώντας και δύο(2) ακουστικά επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα διότι υπάρχει ισορροπία στην ακοή!  Eπειδή στη παργματικότητα δεν ακούνε τα αυτιά αλλά ο εγκέφαλος ο οποίος για να ερμηνεύσει τους ήχους σωστά πρέπει οι πληροφορίες που λαμβάνει να είναι όσο πιο ακριβείς και λεπτομερείς γίνεται. Για παράδειγμα για να καταλάβει από ποια διεύθυνση έρχεται ο ήχος είναι απαραίτητο να λειτουργούν και τα δύο αυτιά. Για να μπορέσουμε λοιπόν να έχομε μια φυσιολογική ακοή είναι χρήσιμο να γίνει εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας και στα δύο αφτιά.
Το προσωπικό στη +ακοή έχοντας και τις απαραίτητες γνώσεις αλλά πάνω απ' όλα την αγάπη και την ευαισθησία που χρειάζεται αναλαμβάνει  την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας στα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας, με στόχο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών!
Στην +ακοή θα βρείτε και τον έμπειρο αλλά και τον γεμάτο γνώση ακοοπροθετιστή σας!
Πιο κάτω θα βρείτε τους βασικούς τύπους των ψηφιακών ακουστικών ανάλογα με τη θέση που εφαρμόζονται:

Eνδωτιαία ITE
Τα ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας τύπου ITE εφαρμόζονται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (στην εξωτερική οπή του αυτιού)! Φαίνονται αρκετά και καλύπτουν μέχρι και μεγάλου βαθμού βαρηκοιας!
Ενδοκαναλικό CIC
Είναι το μικρότερο σε μέγεθος και εφαρμόζεται μέσα στον έξω ακουστικό πόρο! Φαίνεται ελάχιστα και είναι για μικρές και μεσαίες βαρηκοΐες! Κατασκευάζονται με βάση τον ακουστικό σας πόρο!
Ενδοκαναλικό IIC
Το πρακτικά αόρατο ακουστικό! Τοποθετείται πολύ βαθιά στον ακουστικό πόρο! Καλύπτει μικρές βαρηκοΐες και δεν κάνει για όλους τους τύπους αυτιών!
Οπισθωτιαία BTE
Τα οπισθωτιαία ακουστικά BTE τοποθετούνται πίσω απο το αφτί και απευθύνονται κυρίως σε άτομα με μεγάλη βαρηκοΐα. Φαίνονται αρκετά!
Οπισθωτιαία BTE HP
Τα οπισθωτιαία ακουστικά BTE HP τοποθετούνται πίσω απο το αφτί και φαίνονται αρκετά! Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με πολύ μεγάλη βαρηκοΐα!
Ακουστικά RIC(ή RITE)
Τα ακουστικά βαρηκοΐας τύπου RIC ή RITE αποτελούν την τελευταία εξέλιξη των ακουστικών βαρηκοΐας! Το ακουστικό τοποθετείται πίσω απο το αφτί ενώ το μεγάφωνο μέσα στο αυτί! Είναι ελάχιστα ορατά! Συνήθως είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και είναι κατάλληλα για ήπια έως πολύ μεγάλη βαρηκοΐα! Επίσης τα ακουστικά αυτού του τύπου σε περίπτωση επιδείνωσης του πρβλήματος χρειάζονται μόνο αλλαγή μεγαφώνου και επαναπρογραμματισμό!